online hulp

Geen slapeloze nachten meer.. | Knoworries

 In Knoworries

Als echtgenoot van een huisarts lees ik zo nu en dan met belangstelling de vakliteratuur van mijn vrouw. Deels omdat we vanuit Knoworries steeds meer klanten in de medische sector beginnen te krijgen, maar anderzijds omdat er soms interessante onderzoeken gepubliceerd staan waar een niet medisch onderlegd persoon ook wat aan heeft.

Slapeloosheid

Zo viel mijn oog op een leuk onderzoek over slapeloosheid. Met name de relatie met beeldschermwerk, gebruik van IPad of andere tablet leken een belangrijke veroorzaker van een verstoorde nachtrust. Het onderzoek legde haarfijn uit dat het felle licht het menselijke brein in de war bracht en daarmee de kans op slapeloosheid vergroot. Ons brein gaat tussen 9 en 10 ’s avonds in de slaap modus. Het hormoon melatonine speelt hierbij een belangrijke rol.

Aangezien Knoworries een ICT bedrijf is en geen ambities heeft in de medische hoek, anders dan die van een ICT dienstverlener in deze sector, wist ik mij een leuke tool te herinneren die ik onlangs bij toeval tegen kwam.

Veel moderne (beeld)schermen hebben een zgn. ambient sensor. Deze sensor zorgt voor een “aangename” felheid instelling die passend is bij de hoeveelheid licht in je omgeving.

Melatonine hormoon

Helaas lossen we hier het eerder genoemde probleem van slapeloosheid die het veroorzaakt nog niet op. Hiervoor moeten we verder kijken naar het eerder genoemde mechanisme. Met name blootstelling aan blauw licht zorgt voor de slapeloosheid via het eerder genoemde melatonine hormoon. Gelukkig is er een handige en gratis tool beschikbaar die hier slim mee om gaat.  Deze tool past gedurende de dag, afhankelijk van je locatie en tijdstip, heel slim de kleurtemperatuur van je beeld aan. De tool doet dat op een dergelijke manier dat naarmate het later op de dag wordt de eerder genoemde verstorende blauwe kleur uit het beeld wordt gefilterd en wordt vervangen door gedimd rood licht.

Flux tool

Ik heb de tool nu enige weken op mijn laptop draaien. In het begin was het erg wennen omdat het beeld er duidelijk anders uit ziet. Na enige tijd merk je dit echter niet meer en merk je dat het beeld rustiger aan je ogen is. Je merkt dit zowel overdag maar uiteraard met name ’s avonds.

Neem eens een kijkje op https://justgetflux.com/ (lees uiteraard voorafgaand aan de installatie even de EULA).

PS. De nieuwe Raboscanner schijnt wat problemen te hebben met de nachtelijke modus; gelukkig zit er een handige tijdelijke “disable” functie op de tool.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search