online hulp

Toekomstige medewerkers van school plukken | Knoworries

 In Knoworries

Wie herinnert zich de “showroom sollicitatiegesprekken” van de TAS-groep rond 1997 nog?

Wie aangenomen werd, ging na de proefrit rijdend de showroom uit in de nieuw gekozen bolide. Goede marketing truc, gekkenwerk of noodzaak om op te vallen voor potentiele nieuwe medewerkers?

Schaarste

Feit vandaag de dag is dat goed geschoolde ICT-ers moeilijk te vinden zijn. Volgens dit item op het NOS journaal neemt het aantal Havo en VWO scholen die Informatica les aanbieden af. Reden? Het groeiende tekort aan informaticadocenten. Volgend jaar wordt een tekort van 20 procent verwacht; onderzoeksbureau CentERdata denkt dat in 2025 bijna de helft van de gezochte docenten niet gevonden kan worden. Daarbij is geen rekening gehouden met de mogelijkheid dat informatica een verplicht vak wordt.

Samenwerking ICT colleges

Op zoek naar extra personeel is Knoworries samenwerkingsverbanden aangegaan met het ROC Midden Nederland ICT College te Nieuwegein en het Deltion College te Zwolle. Om letterlijk dicht op de studenten te zitten heeft Knoworries zelfs een extra kantoor geopend in Zwolle, pal naast het Deltion College. In opleiding zijnde ICT netwerkbeheerders lopen vanaf dag 1 mee in de operatie van Knoworries en bij wederzijdse liefde wordt na de stageperiode een vast dienstverband aangeboden. Daarna verhogen de medewerkers hun eigen salaris en kennis door het behalen van zware Microsoft certificeringen. Op deze manier vergroot de medewerker zijn technisch potentieel en groeit hij verder in de organisatie. Want ook in de ICT is de kreet “je leven lang leren” een understatement.

LAN party en Hackathon

De samenwerking met ICT colleges gaat verder dan alleen afname van stagiairs. Medewerkers van Knoworries gaan ook gastcolleges geven, betrekken docenten meer bij het bedrijfsleven en testen leerlingen met uitdagende assessments. Daarnaast sponsort en organiseert Knoworries jaarlijks LAN parties en Hackathons.

Lerende organisatie

Voor Knoworries, als jonge club van bijna 22 jaar, is het noodzakelijk om met jongeren te werken. Ze kijken met een frisse blik naar het bedrijf, het werkproces en de oplossingen en diensten. De collegae vinden het leuk om jongeren te begeleiden en krijgen daar voldoening van.

Op deze manier zijn “showroom gesprekken” overbodig.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search