online hulp

Waarom is mijn wifi zo traaaaaaag…. | Knoworries

 In Hardware, Knoworries, Wifi

Regelmatig krijgen wij de vraag waarom de draadloze verbinding zo traaaaag is. De goedkoopste wifi merken stunten immers al met een 1.3 gigabit draadloze verbinding terwijl mijn kabel “maar” 1 gigabit is.
Laat je niet misleiden door alle snelle wifi termen. De wifi-leveranciers tellen namelijk de zendende en ontvangende snelheid bij elkaar op. Hiermee vergeleken is een standaard netwerkkabel ineens een stuk sneller.

wifi1
Daar komt nog eens bij dat de geadverteerde snelheid van een wifiverbinding enkel geldt wanneer je binnen een zeer korte straal van het apparaat af bent. En zonder medegebruikers. Hoe verder je van het Access Point af staat, hoe trager het wordt.
wifi2
De 1.3 gigabit snelheid is ook nog eens verkregen door het signaal van 3 antennes te bundelen. Veel laptops en telefoons hebben maar 1 of 2 antennes in het apparaat zitten waardoor zij onder ideale omstandigheden maar 433 of 866 Mbps aan kunnen. Dat is alweer een derde van de geadverteerde snelheid. Tel hierbij de factor van afstand op en het YouTube filmpje komt al een stuk trager binnen.
wifi3

Delen is niet altijd positief

Het delen van de wifiverbinding is de volgende vertragende factor. Een gemiddeld huishouden heeft zo’n 8 a 9 apparaten in huis die continue gebruik maken van een wifisignaal. Omdat dit al gauw leidt tot snelheidsverlies kan een draadloos punt met 3 antennes al wel de apparaten verdelen over de verschillende antennes. Op het werk is dit vaak nog veel erger. Doordat alle collega’s minimaal met een smartphone en soms ook nog met tablet of laptop rondlopen kan op 1 afdeling dit al snel oplopen tot boven de 30 apparaten.

wifi4
(Op basis van een 4×4 AC AccessPoint, 2×2 AC clients met een max belasting van 25%)

Conclusie

De netwerkkabel is voorlopig nog niet overbodig geworden, zeker niet daar waar snelheid en consistentie belangrijk is. Wifisnelheid is, hoewel het steeds beter wordt, nog veel te afhankelijk van het aantal apparaten, afstand en type. Een goede dekking is belangrijk maar zal niet altijd garanderen dat  ook de snelheid behaald wordt die u verwacht of nodig is voor een specifieke applicatie. Met meerdere Access Points kunnen we niet alleen betere dekking creëren maar ook betere verdeling van het aantal apparaten krijgen. Mocht uw draadloze omgeving nog steeds niet vooruit te branden zijn, laat het ons even weten.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search