Cloud als no-brainer, niet als nabrander

· News

Interview met Knoworries eigenaar Marco Lutters

CTO Marco Lutters is eindverantwoordelijk voor alle technische oplossingen en diensten van Knoworries. In dit interview geeft hij een korte terugblik maar vooral zijn visie op de ICT ontwikkelingen voor het Midden- en kleinbedrijf.

Marco: Toen we Knoworries in 2014 hebben gekocht van oprichter Jeroen Komen, was Knoworries wars van cloud. Ikzelf trouwens ook. Je eigen servers van kantoor naar een datacenter verplaatsen was nog te doen. Het bleef immers je eigen server en niet hardware van iemand anders. Bovendien was toen een eigen platform goedkoper en veiliger. Maar die argumenten zijn al lang niet meer vol te houden.

It’s someone else’s computer….

Tegenwoordig weet de gebruiker niet meer waar die hardware zich bevindt, je huurt als het ware jouw server. Gebruik je diensten die niet je eigendom zijn, dan werk je in de cloud. In 2017 kwam bij mij de omslag. Onze klanten wilden meer flexibiliteit, die server op kantoor met dikke firewall stond deels buitenspel. De eindgebruikers werkten vaker vanuit huis, de zwakke plek in het netwerk was zo gevonden. Een VPN verbinding met je laptop maken vond men vanzelfsprekend. Maar er werd niet aan beveiliging gedacht als met een onbeveiligde telefoon alle zakelijke email werd gelezen.

Nieuwe visie was riskant

We besloten verder te varen op de golven van Microsoft. De “Modern Workplace” werd als term in het leven geroepen. Net als destijds door Microsoft “Het Nieuwe Werken” werd bedacht. Als Knoworries zijn wij early adopters. We besloten diep technisch in de Modern Workplace oplossing te duiken. We zagen enorm veel potentie en voordelen voor onszelf en voor onze klanten. Maar dat vroeg wel een hele omschakeling van onze mensen en onze organisatie. Van het leveren van zware hardware (denk aan (file)servers) naar een oplossing waarbij alleen een telefoon of laptop nodig is. Heel eerlijk, dat scheelt ook heel wat in marges en opbrengsten. Meerdere malen zijn er collega’s naar ons toegekomen of onze visie, om iedere klant op termijn te migreren naar de Modern Workplace, wel de juiste was. Of we toch niet beter servers konden blijven leveren. Gelukkig is onze visie juist gebleken.

Technisch teveel voordelen

De kern van onze Modern Workplace is Zero Trust. Zero Trust houdt in dat alles wordt gecontroleerd, we vertrouwen niets en niemand. Bij elke nieuwe verbinding of applicatie wordt opnieuw gekeken: wie ben je, van welk device kom je, mag je bij deze dienst komen, heb je twee-factor authenticatie gebruikt. Op die manier wordt geëvalueerd of jij mag doen wat je doet. Dat maakt de Modern Workplace optimaal veilig.

Janneke: Is de Modern Workplace ook schaalbaar?

Marco: Schaalbaar, dat is ook zo’n hip woord. Groeit jouw bedrijf met meer medewerkers? Dan groeit de cloud met je mee. Dit kan zelfs per dag worden aangepast. Verkoop je een onderdeel of afdeling van je bedrijf? Ook dan kan er makkelijk geschakeld worden.

Juiste ICT faciliteert de groei van jouw bedrijf

De cloud oplossingen zijn veelal goedkoper. En omdat Microsoft de Modern Workplace beheert, geeft dat nog een winstpunt. Je bent altijd voorzien van de nieuwste software versies op jouw device. Bovendien zijn er veel minder issues met de Modern Workplace dan jaren geleden met alle klant-specifieke netwerken. Er zijn simpelweg minder vragen omdat de werkplek gestandaardiseerd is. Dit zien wij ook op onze CloudMaster helpdesk. En dat is waar we naar toe willen. De klant moet bezig zijn met haar dienstverlening en minimaal met ons aan de lijn hangen omdat iets niet naar behoren werkt.

Blij met onze keuze

Kortom, wij zijn erg blij hoe het momenteel met ons en onze klanten gaat. De gekozen richting om straks al onze klanten naar de Modern Workplace te helpen is juist. Het geeft ons en de klanten rust om te ondernemen en te doen waar we goed in zijn.

Janneke: Maar als we er dan toch een commercieel tintje aan willen geven voor de mensen die nog cloudvrees hebben, welke voordelen kun je dan noemen om ze over de streep te trekken?

Marco: Er is veel betere beveiliging. Stel er wordt in een email toch op een linkje geklikt wat uiteindelijk voor een probleem zorgt, dan kan er precies worden uitgezocht wat de hacker heeft gezien. De impact van een lek is hierdoor veel minder schadelijk. Bovendien versimpelen we het hele systeem. Je koopt een nieuwe laptop en binnen 30 minuten is al jouw data overgezet.

En de prijs is niet alles, maar ook ik wil achteraf geen verrassingen of verborgen kosten. De Modern Workplace heeft een vast maandelijks bedrag afgestemd op het juiste aantal gebruikers. Je betaalt nooit te veel. Wij blij. Onze klanten blij.