De Impact van de NIS2-Richtlijn op MKB-klanten van Knoworries

· News

De digitale transformatie heeft bedrijven van alle groottes naar het online domein gebracht. Met deze verschuiving komt echter ook een verhoogd risico op cyberdreigingen. De Europese Unie heeft dit erkend en de NIS2-richtlijn geïntroduceerd om de cyberbeveiliging binnen de lidstaten te versterken.

Voor MKB-bedrijven die klant zijn bij Knoworries, brengt deze richtlijn zowel uitdagingen als kansen met zich mee:

  1. Verhoogde Beveiligingseisen: MKB-bedrijven die als 'belangrijk' worden beschouwd, moeten voldoen aan striktere beveiligingsnormen. Dit betekent investeren in geavanceerdere beveiligingstechnologieën en -praktijken.
  2. Meldingsplicht: In het geval van een significant beveiligingsincident moeten bedrijven dit melden bij de relevante nationale autoriteiten. Dit vereist een proactieve aanpak en een effectief incidentresponsplan.
  3. Kosten en Investeringen: Het voldoen aan de NIS2 kan leiden tot extra kosten, vooral voor kleinere bedrijven die mogelijk niet over de nodige middelen beschikken.
  4. Kansen voor Groei: Aan de positieve kant kan het voldoen aan de NIS2-richtlijn MKB-bedrijven een concurrentievoordeel bieden. Klanten en partners kunnen meer vertrouwen hebben in bedrijven die voldoen aan de EU-normen voor cyberbeveiliging.
  5. Ondersteuning door Knoworries: Als MSP is Knoworries ideaal gepositioneerd om MKB-bedrijven te ondersteunen bij hun NIS2-compliance reis. Van beveiligingsaudits tot het implementeren van oplossingen, Knoworries kan een essentiële partner zijn.

Terwijl de NIS2-richtlijn extra verantwoordelijkheden met zich meebrengt, biedt het ook een kans voor MKB-bedrijven om hun cyberbeveiligingspraktijken te versterken en zich te onderscheiden in de markt.

Wil je meer weten over de NIS2-richtijnen, of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.