Bescherm je bedrijfscommunicatie tegen phishing: de kracht van SPF, DKIM en DMARC

In de strijd tegen phishing en frauduleuze e-mails is de implementatie van moderne internetstandaarden zoals SPF, DKIM en DMARC onmisbaar. Deze drie technieken maken gebruik van het Domain Name System (DNS) om de authenticiteit en integriteit van e-mails te waarborgen en bieden een krachtige bescherming voor zowel verzenders als ontvangers.

Alle grote partijen, zoals Yahoo!, Gmail en Live gebruiken overigens al jaren DKIM, en onlangs hebben Google en Yahoo eisen aangekondigd dat bulkafzenders vanaf februari 2024 over DMARC moeten beschikken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld mailinglists afkomstig van uw domeinnaam naar uw klanten.

Wat SPF, DKIM en DMARC inhoudt en hoe het voor uw organisatie kan werken.

SPF (Sender Policy Framework) 

Dit is een systeem dat bepaalt welke IP-adressen gemachtigd zijn om e-mails te versturen voor een specifiek domein. Neem bijvoorbeeld het SPF-record van uwdomein.nl:

"v=spf1 ip4:134.5.132.1 include:spf.protection.outlook.com -all"

Dit record geeft aan dat alleen e-mails verzonden vanaf de IP-adressen binnen de gespecificeerde reeksen als legitiem beschouwd moeten worden voor het domein uwdomein.nl. E-mails die niet aan deze voorwaarden voldoen, zouden door de ontvanger als verdacht gemarkeerd moeten worden. Dit helpt bij het filteren van phishing en spam door een duidelijk onderscheid te maken tussen legitieme en potentieel kwaadaardige e-mails.

DKIM (DomainKeys Identified Mail) 

DKIM voegt een digitale handtekening toe aan e-mails, waarmee de identiteit van de verzender geverifieerd kan worden. Deze handtekening zorgt ervoor dat de inhoud van de e-mail onderweg niet is gewijzigd, en dat de e-mail daadwerkelijk afkomstig is van het aangegeven domein. Als een e-mail een DKIM-handtekening bevat die overeenkomt met de publieke sleutel in het DNS, kan de ontvanger er zeker van zijn dat de e-mail authentiek is. Dit mechanisme is essentieel om te voorkomen dat kwaadwillenden e-mails versturen uit naam van jouw domein.

DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting and Conformance) 

DMARC biedt een beleid voor hoe om te gaan met e-mails die niet voldoen aan de SPF of DKIM checks. Een DMARC-record, zoals hieronder voor example.nl, instrueert ontvangende mail servers over het beleid:

_dmarc.uwdomein.nl. IN TXT "v=DMARC1; p=quarantine"

Dit vertelt ontvangende servers dat als een e-mail niet voldoet aan SPF of DKIM, deze naar de quarantaine (of spamfolder) verplaatst moet worden. DMARC biedt ook de mogelijkheid voor feedback, waardoor verzenders op de hoogte kunnen worden gebracht van eventuele beveiligingsproblemen.

Conclusie 

De implementatie van deze technieken vereist zorgvuldige configuratie en onderhoud, maar is cruciaal voor het waarborgen van een veilige e-mailcommunicatie. Het zorgt niet alleen voor bescherming tegen phishing en spam, maar verhoogt ook de betrouwbaarheid van je e-mailverkeer.

Voor bedrijven die hun e-mailverkeer serieus nemen, is het raadzaam deze standaarden te implementeren en regelmatig te controleren op naleving. Dit versterkt de beveiligingspositie van je domein en draagt bij aan veiliger mailverkeer voor iedereen. 

Binnenkort: DANE 

DANE is een slimme manier om de e-mailbeveiliging te versterken. Het zorgt ervoor dat het veiligheidscertificaat van een e-mailserver echt bij die server hoort. Dit werkt door een speciale code in DNS te zetten, die controleert of de e-mail veilig is.

Met DANE kunnen we voorkomen dat hackers zich voordoen als een betrouwbare e-mailserver om gegevens te stelen. Het gebruik van een extra beveiligingslaag (DNSSEC) maakt het nog sterker, waardoor je e-mail beschermd is tegen aanvallen waarbij hackers proberen de verbinding te onderscheppen of te verzwakken.

Voor uitgaande berichten staat in al ingeschakeld voor uw berichten, en voor inkomende berichten maakt Microsoft het vanaf maart 2024 mogelijk voor klanten om DANE te gebruiken voor een nog betere beveiliging van hun e-maildomeinen.

-------------------------------------------------------- 

Wilt u weten hoe Knoworries kan helpen met het uitlijnen van uw SPF, DKIM, en DMARC records?
Neem dan contact op met ons op.