online hulp

Cloud exit strategie | Knoworries

 In Cloud, Knoworries, Strategie

Als u gebruik maakt van een cloud oplossing, volgens mij zijn we dat tegenwoordig allemaal, dan is het verstandig na te denken over een exit strategie voor elke in gebruik zijnde cloud oplossing.

Voorop gesteld, ik omarm alle nieuwe cloud gebaseerde technieken en ontwikkelingen. Sterker, we promoten klanten al jaren om stappen richting de cloud te zetten. Ik zet echter vraagtekens bij bedrijven die zonder er al te veel over na te denken hun gehele productieproces en tevens verdienmodel uitbesteden aan cloudproviders. U vraagt het mij niet, maar ik antwoord toch: dat is waanzin.

Vendor lock-in
Cloud, saas- en paasproviders zien u maar wat graag komen met al uw applicaties en bestanden. De datagroei is al jaren stijgende en soon to be is uw data “big data”. Het perfecte voorbeeld van vendor lock-in. Want hoe haalt u al die data weer uit de cloud, als u dat zou willen? Email en bestanden ondergebracht in Microsofts Office 365? Hele verstandige keuze. Maar als u mail en bestanden ooit naar een andere cloud oplossing wilt verhuizen, hoe moet dat dan?

Datacenter failliet
Je uiterst kritische bedrijfsapplicaties op eigen ijzer laten draaien in een willekeurig datacenter, dan heb je maximale controle, toch? Het datacenter is namelijk beter beveiligd, beter gekoeld en beter voorzien van backup generatoren dan de veredelde bezemkast (lees serverruimte) op een gemiddeld kantoor. Totdat het datacenter failliet gaat en de curator netjes een roodwit gestreept lintje om het gebouw heen trekt. Hoe moet dat dan? Ja simpel, laat alles veiligstellen naar een tweede datacenter. Redundant noemen we dat. Zorg er dan wel voor dat dit tweede datacenter van een andere leverancier is, anders heb je alsnog een probleem.

Hybride cloud
Het lijkt vanzelfsprekend om elke ICT vernieuwing aan te grijpen om te verhuizen richting cloud. Toch wil ik u adviseren om nauwkeurig te analyseren welke bedrijfsprocessen van u wel in de cloud passen en welke processen simpelweg niet. Een mooie vorm noemen we “hybride cloud”. Recht toe recht aan oplossingen passen prima in de cloud. Voor uw applicaties en maatwerkoplossingen bepaalt u samen met uw IT partner de juiste strategie. Azure van Microsoft is daar bij uitstek geschikt voor. Snel schakelen om iets in de cloud te plaatsen, terug te verhuizen naar ijzer op locatie of om te kiezen voor een hybride variant.

Redenen voor overstap
Het ergste scenario is als de cloud provider failliet gaat, maar er zijn genoeg andere redenen om over te willen stappen van een bepaalde cloud service:

  • Sterke prijsverhogingen
  • Verandering van eigenaar provider
  • Slechte support
  • Regelmatige uitval of slecht bereikbaar
  • Einde looptijd van een contract of overeenkomst

U heeft toch ook ooit tijd gemaakt om uw verzekeringen goed te regelen? Zie een exit strategie als een belangrijke en noodzakelijke verzekering.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search