online hulp

Een eerste blik op Exchange 2016 | Knoworries

 In Knoworries, Windows

Uit de aankomende release van Exchange 2016 blijkt Microsofts commitment naar haar klanten die hun groupware platform (gedeeltelijk) on premise willen blijven draaien. In een Cloud first wereld waar we momenteel in leven is dat niet altijd vanzelfsprekend meer. Voor een product wat al circa 20 jaar op de markt is verwacht je geen wereldschokkende veranderingen meer maar verdere optimalisaties en verbeteringen. In de vooraankondigingen kunnen we lezen dat Microsoft de focus legt op “individuele productiviteit” maar ook het samenwerken in teams alsmede informatiebeheer.

Bij Knoworries komen we ondanks de vele migraties naar Office 365 die we doen toch nog regelmatig klanten tegen die om zeer uiteenlopende redenen liever een on premise installatie van hun email omgeving wensen. Daarom zijn wij ook blij dat we onze klanten gewoon nog de komende jaren kunnen blijven voorzien in deze wens.

Opvolger van Exchange 2013

Het is mooi om te zien dat veel van de nieuwe features welke zijn aangekondigd in Exchange 2016 hun debuut in de Cloud al hebben gehad via Office 365. Exchange 2016 is voor een groot deel voortgezet op het succes van zijn voorganger versie Exchange 2013. Een beetje gevangen tussen de roadmap van Office 365 en Exchange 2013 zijn er toch wel een aantal leuke nieuwe features te melden.

Op basis van het materiaal wat momenteel beschikbaar is wil ik een aantal van deze nieuwe features en verbeteringen toelichten. Deze informatie kan in de uiteindelijke versie van Exchange 2016 nog wijzigen.

Prerequisites

Exchange 2016 wordt (tijdens migratie) ondersteund in co-existentie met Exchange 2010 SP3 RU11; heb je oudere versies draaien, dan moet je dus eerst updaten naar ten minste dit punt. Qua onderliggend OS zal er uiteraard ondersteuning zijn voor de aankomende nieuwe release van Server 2016, maar het kan ook draaien op Server 2012. Qua DFL/FFL moet je op niveau 2008 zitten.

Onder de motorkap

De meest opvallende wijziging die in het oog springt als je de installatie start is het ontbreken van een losse CAS rol. Microsoft heeft deze code geïntegreerd in de  MAILBOX role.

Hiermee wordt het mogelijk om op elke mailbox server een ontsluiting naar je cliënts te realiseren om hiermee uitval verder te beperken en je hardware beter en vooral optimaler te benutten. In grotere deployments heb je hiermee dus uiteindelijk ook minder servers nodig.

Migratie van oudere versies naar deze versie is versimpeld. Het is in 2016 mogelijk om in co-existentie je clients te laten proxy’en door je 2013 namespace. Moves gaan online, dus gebruikersoverlast is nihil.

Voorkomen van corruptie

Microsoft heeft verbeteringen doorgevoerd in de manier waarop content indexen en data replicatie tussen de diverse DAG databases plaatsvindt en er snelle fail-over mogelijk is. Indexen kunnen nu ook worden gemaakt vanuit de passive databases. Het is altijd fijn om te lezen dat I/O verder is verlaagd. Management gaat nog steeds met het web gebaseerde en uit Exchange 2013 reeds bekende Exchange Admin Center of via Powershell. Ook is er verder nagedacht over het voorkomen van corruptie binnen de database door bijvoorbeeld hardware failure in disken/controllers waarbij er dmv logaritmes vergelijke worden gemaakt tussen de hashes op de active en passive Db’s in een DAG groep.

MAPI/CDO wordt niet meer ondersteund en wordt vervangen door EWS. Deployment op Azure VM’s wordt ondersteund. Hoewel dit wat vreemd aanvoelt naast Office 365. Degenen die liever op AWS willen uitrollen hebben pech; not supported.

Gebruikerservaring

De cliënt ondersteuning start vanaf Outlook 2010 SP2 en hoger en daarmee uiteraard ook de op komst zijnde nieuwe Outlook 2016 als onderdeel van de nieuwe Office.

De nieuwe OWA 2016 maakt het mogelijk om documenten via een Office WebApps server rechtstreeks vanuit je webmail te bewerken. Het delen van documenten, links en versiebeheer wordt in een verbeterd jasje gestoken. Microsoft heeft ook stevige verbeteringen doorgevoerd in de Searchengine; met name korte zoekacties en hierop volgende iteraties zullen aanzienlijk sneller resultaten opleveren dan in voorgaande versies. Deze feature komt zelfs beschikbaar in Outlook 2016, ook als deze in cached mode draait.

Helaas is een optie als “Clutter” voorlopig nog even voorbehouden aan enkel Office 365.

Hybride deployments

Indien de on premise installatie wordt gekoppeld en er zo een hybride omgeving met Exchange Online wordt gemaakt worden uitgebreide MDM mogelijkheden, Advanced Threath Protection alsook Data loss Prevention (ATP en DLP). Allemaal bekende features uit Office 365 die bijdragen aan betere bescherming tegen geavanceerde threats, helpen met compliance regulaties en betere beheersbaarheid van mobiele apparaten.

Tot slot

Exchange 2016 zal naar verwachting tweede helft 2015 worden uitgebracht. Voor de liefhebbers is de Exchange 2016 Preview hier beschikbaar.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search