online hulp

Cybercrime kan me gestolen worden | Knoworries

 In Knoworries, Security, Strategie

Ik word een beetje moe van termen als cybercrime of cybersecurity. En blijkbaar ben ik niet de enige.

Wie maakt me wat

De houding van met name MKB bedrijven heeft me aan het denken gezet. Men snapt de risico’s en gevaren van aanvallen op data en netwerken door hackers, maar slechts weinig bedrijven doen er momenteel iets aan.

“Mijn bedrijf en gegevens zijn toch niet belangrijk genoeg voor een hacker. Wij hebben al 10 jaar een prima antivirus oplossing, een router en een uitstekende firewall. Wie maakt me wat.”

Wanneer investeer jij bij je thuis?

Denk eens aan je eigen omgeving thuis. Je hebt al jaren een 3 punts slot in de voor- en achterdeur. Op alle ramen zitten anti diefstal haken, de lampen gaan op een tijdschakelaar aan en sensoren zorgen voor de buitenverlichting. Nou geeft de politie een seminar in je gemeente over diefstal en vertellen dat dieven vandaag de dag veel makkelijker inbreken dan 10 jaar geleden. Ze adviseren je kosten te maken voor een goed alarmsysteem op je huis en ook een wekelijkse surveillance door een beveiligingsbedrijf. Geen denken aan toch? De afgelopen 10 jaar is er niet bij je ingebroken, dus waarom zou je überhaupt extra kosten gaan maken?

Wat moet er bij jou thuis gebeuren voordat je gaat investeren in een dure alarminstallatie?

Toch pas een duur alarm na de inbraak als er veel spullen weg zijn? Of erger na een gijzeling of overval thuis? Als je je thuis dus niet meer veilig voelt?

Ik vind het een mooi dilemma als je het doortrekt naar automatisering. Hackers kunnen nu ook veel meer dan 10 jaar geleden. En het inbreken op netwerken gebeurt veel vaker dan we denken. Je leest er alleen veel minder over. Elke huis- of bedrijfsinbraak komt in de krant. Elke plof- of ramkraak haalt zelfs het journaal. Maar wiens ICT netwerk uit jouw omgeving is onlangs gehackt? Het is naïef om te denken dat het dus niet gebeurt.

Nieuwe Europese wet niet om op angst te verkopen

Op 25 mei 2018 treed de nieuwe Europese wet voor databescherming, de General Data Protection Regulation (GDPR), in werking. We waren in Nederland al bekend met de meldplicht datalekken. Google maar eens op deze termen voor de precieze inhoud ervan. Deze wetten zijn niet ingesteld om bedrijven bang te maken of op kosten te jagen met het uitdelen van torenhoge boetes. Blijkbaar is de invoering van deze wetten noodzakelijk om het bewustzijn bij mensen en bedrijven snel te verhogen.

Wees je bewust van de waarde van al je klantgegevens en data. Cybercrime is aan. Vermoeiende term of niet. Kom in actie!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search